The Never Ending Story - Textile patterns for children

Kerstin Mächs
← SHOW SIDEBAR
10 Jan 2012
KLOSSTORNET
DJURSCHABLONER
MÖNSTERDJUR
RYMD
KANINER
 "Den. Den är ledsen."  "Vet du vad jag tror? Att pappan är försvunnen"
"Vet du vem jag är? Jag är katterna."  " Jag är själva den papegojan som är jättesnabb!"
"Nej, där bor inte katten! HÄR bor katten."
HIDE SIDEBAR →
views 4706 / likes 5 / bookmarks 0

description

Tänk om regnet inte alls var regn utan tårar från ett litet, ledset husdjur. Eller om täcket var en stjärnhimmel. Då skulle jag vara astronaut varenda kväll. Tänk om klossarna i lådan växte till ett högt, högt torn med hus att flytta in i. Vem skulle bo där då? En prinsessa, en hund eller min kusin?

Under mitt examensprojekt har jag utvecklat fem mönster som på olika sätt förhåller sig till barns fantasi och förmåga att uppfatta berättelsen i en bild. Vid två tillfällen under projektet har jag besökt barngruppen på en förskola i Malmö. Första gången för att visa upp mitt skissmaterial och låta barnens reaktioner inspirera mitt fortsatta arbete. Andra gången för att låta deras reaktioner värdera mitt slutresultat. Den viktigaste erfarenheten jag gjorde under besöken var att det nödvändigtvis inte var de mest innehålls- och detaljrika bilderna som gav upphov till de mest fantasifulla berättelserna. Vita siluetter av husdjur mot en enfärgad bakgrund eller en bild av en mörk stjärnhimmel gav barnen utrymme att själva fylla i med berättelser och på så sätt ge uttryck åt sin egen verklighet och sina egna fantasier.

I mina mönster sträcker sig motiven från att vara enkla gestaltningar eller abstraherade tolkningar av det välkänt vardagliga till att bli fantasifullt föreställande, med händelseförlopp att läsa av och karaktärer att tolka och leva sig in i. Hela tiden står intentionen att låta barnets förmåga att fundera, fantisera och utveckla egna livfulla berättelser i centrum.

comments