Transforming Prora

Mathias Højfeldt
← SHOW SIDEBAR
06 Jun 2014
Site plan.
Axonometric. Parasite.
Cross section.
Longitudinal section East.
Longitudinal section West.
Plan drawing.
Plan drawings.
Plan drawings.
Diagram. Possible construction West.
Diagram. Possible construction East.
Diagram. Possible construction pavilion.
Diagram. Energy transportation.
Diagram. Reference to geometry in nature. Formal language.
Rendering. Interior view.
HIDE SIDEBAR →
views 1545 / likes 0 / bookmarks 0

description

Between 1936 and 1939, Prora was build on the Island of Rügen in the Northern part of Germany.
In cooperation with UdK in Berlin, the Institute of Music wishes to move parts of their facilities to the location of Prora. The design should content;
• housing units for 12 artists
• sanitary and service in connection to the housing
• recording studios
• rehearsal spaces. Both individual and group.
• concert stage
• library
• common area/lounges
Prora’s location close to the wide ocean and the green nature is ideal when designing a new location for these musicians.
The primary intention of the design is to create a place for the 12 musicians to go and rehearse, record, and reflect on their studies. The nature and the vast landscape surrounding the site is offering the students a place to dwell deep into their own world of music without any major interruptions.
The act of transformation is based on references to the principles of a parasite.
A parasite is characterized as an organism (new structure) that lives in or on a host (existing structure) and benefits from this relation.
With references to the geometry and math in nature’s forms and shapes, the parasite’s formal language is designed.
The parasite consists of a spinal-cord, skeleton, skin, and tentacles. The spinal-cord is a custom made beam which functions as the load-bearing structure. To this spinal-cord, the tentacles are attached. The tentacles are functioning as a mean of generating a tensile structure/hanging structure supporting the Western part of the parasite. The skeleton is constructed with the principles of irregular modules in a diagrid. The skeleton is attached to the spinal-cord leaving the skeleton load-bearing in an internal system only supporting the skin and itself. The skin is constructed of panels in between the skeleton functioning primarily as light breakers generating a unique inflow of light to the spaces connected behind and to the hallway.
The overall idea with the parasite is to have a structure that originates from inside the forest and moves up towards the existing building. The roots of the parasite will be underground showing traces of its body on ground level as it is approaching the existing structure. These traces will be read in the landscape as small pavilions functioning as single-space rehearsal rooms for the musicians. The pavilions will not only benefit the 12 students as a media for rehearsal and reflection close to the nature but they will, too, function as musical elements in the forest, letting out sound to the by-passers creating a musical experience in the forest.
The parasite approaches the existing building and the exterior language changes drastically when in contact with this new structure.
The parasite is infiltrating the existing building. The skin is wrapping around the original structure.

comments