BA project- Transformation of Prora

mortenbilde
← SHOW SIDEBAR
06 Jun 2014
Inspiration from Prora
Inspiration from Prora converted into collages for further use
Inspiration from Prora converted into collages for further use
Working with the area through drawings
Analyzing spatial conditions through axonometric drawings
Situation plan
Plan drawings
Plan drawings
Proposal developed through models
Proposal developed through models
Sections
Elevations
Collages
Building 1:1 detail
HIDE SIDEBAR →
views 1187 / likes 0 / bookmarks 0

description

The aim of this BA project was to come up with a proposal for transforming Prora (A huge holiday resort in Rügen, build by the Nazis, but never finished in 1936-39) Into a learning centre for students from Berlin University of Arts.

During a study trip to Prora I got really fascinated by the decay of Prora and it’s exposing of raw materials, which had this amazing tectonic potential. You really felt like being in a rough place, while you were moving around.
From there I decided to install a hip hop dance school due to the roughness of Prora, which I felt like was suitable for street dance, but also because I wanted to preserve as much as possible of the history, and hip hop artist can work or dance everywhere.
As my design strategy a chose to work with a parasite because I also got rather fascinated by the contrast of this massive concrete building and a behind laying forest, which was so thick and full of life. I saw the parasite as this missing link between inside/outside, but also as this element, which could bring in a softer materiality, while preserving parts of the history.
I started out by working with the landscape and the area and analysing where my intervention could take place. Afterwards I began to work from the inside and out to create new spatial possibilities, without removing to much.
I decided to move the circulation outside the façade, leaving the interior almost intact, but with new possibilities. By moving the circulation outside the façade, I also created a new skin or a new clima-shield for the building, for a better preservation.

comments