Kanelbutikkerne

Sine Jensen
← SHOW SIDEBAR
24 Jun 2013
HIDE SIDEBAR →
views 4379 / likes 6 / bookmarks 0

description

I dette projekt har jeg undersøgt, hvad trykte bøger har at tilbyde, der ikke kan overføres til den digitale verden, og hvordan disse kvaliteter kan fremhæves og udbygges, så den trykte bog tager en ny form, der kan stå mål med den voksende digitalisering. Trykte bøgers utvivlsomt vigtigste kvalitet er for mig at se deres stoflighed; de håndgribelige egenskaber, der påvirker læseoplevelsen - følelsen af at have en bog i hånden, papirets kvalitet, og det at kunne bladre frem og tilbage mellem siderne. Dette til trods vinder de digitale bøger stadigt større indpas, og det gør det derfor interessant at arbejde med udviklingen af de trykte bøger. Da min interesse primært kredser om skønlitterære værker, har jeg valgt, at mine undersøgelser i dette projekt skal tage udgangspunkt i et sådant, specifikt romanen Kanelbutikkerne af Bruno Schulz.

Romanens primære formål er at underholde, fange og fastholde læserens interesse, og det bliver derfor interessant at undersøge, hvordan læseoplevelsen kan udvides, således at læserens interesse fastholdes igennem hele fortællingen. Mine undersøgelser tager afsæt i det relativt nye begreb hybrid novels, eller hybridromaner, der kan ses som en krydsning af tekst og billede, hvor historien samarbejder med en række grafiske virkemidler for at fastholde læserens interesse og derved fremmer bogens interaktivitet og giver den trykte side en flerdimensionel visuel overflade.

Særligt interessant for denne type bøger er måden, hvorpå mediet forholder sig til indholdet af teksten. Altså at valget af virkemidler (illustration, foto, typografiske virkemidler osv.) helt og holdent er styret af, hvordan man bedst muligt gengiver den historie, der skal formidles. Herudover fandt jeg det i dette projekt særligt interessant at undersøge mulighederne for at inddrage det ‘rumlige’ aspekt af en fortælling - fra det håndgribelige rum, hvor historien udspiller sig til det mere abstrakte rum som for eksempel erindringen, med andre ord, det visuelle univers fortællingen udspiller sig i.

comments